Lidhu me ne

Mix

Ndikimi i televizionit tek fëmijët: 12 efekte pozitive dhe negative

Study: TV time for toddlers linked to risk of being bullied

Televizioni është bërë një pjesë integrale e përditshmërisë sonë, duke magjepsur si të rinjtë ashtu edhe të moshuarit. Me rritjen e ekspozimit të fëmijëve ndaj televizorit, rritet edhe nevoja për të kuptuar ndikimin e tij në zhvillimin e tyre. Ky artikull eksploron efektet pozitive dhe negative që ka televizioni tek fëmijët, duke hedhur dritë mbi përfitimet dhe të metat e kësaj forme të kudondodhur argëtimi.

Efektet pozitive të televizionit tek fëmijët / Programimi arsimor dhe ndikimi i tij te fëmijët

Televizioni mund të jetë një mjet i vlefshëm edukimi për fëmijët. Programet e krijuara posaçërisht, të tilla si shfaqje edukative dhe dokumentarë, mund t’u ofrojnë fëmijëve një pasuri njohurish dhe informacioni. Këto programe shpesh paraqesin përmbajtje edukative në një mënyrë tërheqëse dhe argëtuese, duke e bërë mësimin argëtues për fëmijët. Duke parë shfaqje edukative, fëmijët mund të mësojnë për lëndë të ndryshme, duke përfshirë shkencën, historinë dhe gjeografinë. Ky ekspozim ndaj përmbajtjes arsimore mund të zgjerojë horizontet e tyre dhe të përmirësojë të kuptuarit e tyre për botën përreth tyre.

Programet televizive si “Rruga e Sesamit” janë vërtetuar se kanë një ndikim pozitiv në zhvillimin kognitiv të fëmijëve. Natyra ndërvepruese e këtyre shfaqjeve i ndihmon fëmijët të zhvillojnë aftësi të rëndësishme si zgjidhja e problemeve, të menduarit kritik dhe arsyetimi. Programimi edukativ gjithashtu i prezanton fëmijët me koncepte dhe ide të reja, duke nxitur kuriozitetin e tyre dhe duke i inkurajuar ata të eksplorojnë më tej.

Rritja e aftësive njohëse përmes televizionit

Televizioni mund të stimulojë zhvillimin kognitiv të fëmijëve në mënyra të ndryshme. Për shembull, shfaqjet që përfshijnë enigma, kuize ose lojëra kujtese mund të përmirësojnë kujtesën dhe aftësitë njohëse të fëmijëve. Për më tepër, programet që nxisin kreativitetin dhe imagjinatën mund të rrisin aftësinë e fëmijëve për të menduar në mënyrë krijuese dhe për t’u shprehur. Nëpërmjet tregimit dhe lojës me imagjinatë, fëmijët mund të mësojnë të mendojnë jashtë kutisë dhe të zhvillojnë këndvështrimet e tyre unike. Televizioni gjithashtu mund t’i ndihmojë fëmijët të zhvillojnë aftësitë e tyre gjuhësore. Shfaqjet edukative shpesh theksojnë fjalorin, shqiptimin dhe strukturën e fjalisë, duke i ndihmuar fëmijët të përmirësojnë përvetësimin e gjuhës. Duke dëgjuar dhe imituar gjuhën e përdorur në këto programe, fëmijët mund të zgjerojnë fjalorin e tyre dhe të zhvillojnë aftësi më të mira komunikimi.

Televizioni si një burim argëtimi dhe relaksi

Përveç përfitimeve edukative, televizioni shërben edhe si burim argëtimi dhe relaksi për fëmijët. Shikimi i shfaqjeve ose filmave të tyre të preferuar mund t’u sigurojë fëmijëve pushimet shumë të nevojshme dhe t’i ndihmojë ata të çlodhen pas një dite të gjatë. Angazhimi në përmbajtje të këndshme dhe argëtuese gjithashtu mund të rrisë disponimin e fëmijëve dhe të lehtësojë stresin. Shfaqjet televizive dhe filmat mund të jenë gjithashtu një platformë për fëmijët për të eksploruar dhe zhvilluar interesat e tyre. Qoftë sport, muzikë apo art, fëmijët mund të gjejnë frymëzim dhe modele nëpërmjet televizionit. Për shembull, një fëmijë që shikon një shfaqje gatimi mund të zhvillojë një interes për gatimin dhe të motivohet të provojë receta të reja. Duke i ekspozuar fëmijët ndaj një game të gjerë përvojash dhe interesash, televizioni mund t’i ndihmojë ata të zbulojnë pasionet dhe talentet e tyre.

Efektet negative të televizionit tek fëmijët / Koha e tepërt në ekran dhe pasojat e saj

Ndërsa televizioni mund të ketë përfitimet e tij, koha e tepërt e ekranit mund të ketë efekte të dëmshme në shëndetin dhe mirëqenien e fëmijëve. Të shpenzosh shumë kohë para televizorit do të thotë më pak kohë për aktivitet fizik dhe ndërveprim social, duke çuar në një mënyrë jetese të ulur. Kjo mungesë e aktivitetit fizik mund të kontribuojë në obezitet dhe probleme të tjera shëndetësore, si diabeti dhe problemet kardiovaskulare. Për më tepër, koha e tepërt para ekranit mund të prishë modelet e gjumit të fëmijëve. Drita blu e emetuar nga ekranet mund të ndërhyjë në prodhimin e melatoninës, një hormon që rregullon gjumin. Kjo mund të çojë në vështirësi për të fjetur dhe të rezultojë në gjumë me cilësi të dobët, gjë që mund të ndikojë negativisht në shëndetin e përgjithshëm dhe funksionin njohës të fëmijëve.

Ndikimi i televizionit në sjelljen e fëmijëve

Televizioni ka një ndikim të fuqishëm në sjelljen e fëmijëve. Përmbajtja që ata shikojnë mund të formësojë qëndrimet, vlerat dhe besimet e tyre. Ndërsa programimi arsimor mund të ketë një ndikim pozitiv, ekspozimi ndaj dhunës, agresionit dhe përmbajtjes së papërshtatshme mund të çojë në rezultate negative të sjelljes. Studimet kanë treguar se fëmijët që janë të ekspozuar ndaj përmbajtjeve të dhunshme në televizion kanë më shumë gjasa të shfaqin sjellje agresive në jetën reale. Ata mund të imitojnë atë që shohin në ekran dhe të bëhen të pandjeshëm ndaj dhunës. Në mënyrë të ngjashme, ekspozimi ndaj sjelljeve jo të shëndetshme, si pirja e duhanit ose pirja e tepërt e alkoolit, mund të ndikojë në qëndrimet e fëmijëve ndaj këtyre sjelljeve dhe të rrisë gjasat për t’u përfshirë në to më vonë në jetë.

Promovimi i stilit të jetesës së ulur dhe obezitetit

Një nga shqetësimet më të mëdha që lidhet me shikimin e tepërt të televizionit është promovimi i një stili jetese të ulur, i cili mund të kontribuojë në obezitetin. Fëmijët që kalojnë orë të gjata duke parë televizor kanë më shumë gjasa të përfshihen në ushqime të pakuptimta dhe të konsumojnë ushqime të pashëndetshme. Kjo, e kombinuar me mungesën e aktivitetit fizik, mund të çojë në shtim në peshë dhe në obezitet. Për më tepër, reklamat televizive luajnë një rol të rëndësishëm në promovimin e zgjedhjeve ushqimore jo të shëndetshme për fëmijët. Reklamat për ushqime me sheqer, ushqime të shpejta dhe pije me sheqer shpesh synohen drejt fëmijëve, duke ndikuar në preferencat e tyre ushqimore dhe zakonet e konsumit. Këto zakone të pashëndetshme të të ushqyerit të krijuara në fëmijëri mund të kenë pasoja afatgjata për shëndetin e fëmijëve.

Adresimi i ndikimit negativ: Udhëzimet e prindërve dhe edukimi mediatik

Për të zbutur ndikimin negativ të televizionit tek fëmijët, udhëzimi i prindërve dhe edukimi mediatik janë thelbësore. Prindërit dhe kujdestarët duhet të monitorojnë dhe rregullojnë në mënyrë aktive zakonet e shikimit të televizionit të fëmijëve të tyre. Ata duhet të vendosin kufizime të qarta për kohën para ekranit dhe të inkurajojnë një ekuilibër të shëndetshëm midis televizionit, aktivitetit fizik dhe aktiviteteve të tjera si leximi, loja dhe shoqërimi. Aftësitë e shkrim-leximit mediatik janë gjithashtu thelbësore për fëmijët që të lundrojnë në mënyrë efektive në peizazhin mediatik. Mësimi i fëmijëve për të analizuar në mënyrë kritike dhe për të vënë në dyshim përmbajtjen që konsumojnë mund t’i ndihmojë ata të zhvillojnë një skepticizëm të shëndetshëm dhe të bëjnë zgjedhje të informuara. Prindërit mund të diskutojnë mesazhet e përcjella në shfaqje televizive dhe filma, duke i ndihmuar fëmijët të kuptojnë ndryshimin midis trillimit dhe realitetit, dhe ndikimin e mundshëm të medias në sjelljen e tyre.

Balancimi i shikimit të televizionit me aktivitete të tjera

Ndërsa televizioni mund të ofrojë argëtim, edukim dhe relaksim, është e rëndësishme të sigurohet një qasje e ekuilibruar ndaj konsumit të televizionit. Inkurajimi i fëmijëve për t’u përfshirë në një sërë aktivitetesh, të tilla si lojërat në natyrë, sportet, hobi dhe leximi, mund t’i ndihmojë ata të zhvillojnë një grup të plotë aftësish dhe interesash. Duke i diversifikuar aktivitetet e tyre, fëmijët mund të mësojnë të vlerësojnë forma të ndryshme argëtimi dhe të fitojnë një këndvështrim më të gjerë për botën.

Përfundim: Nevoja për konsum të përgjegjshëm të televizionit për fëmijët

Si përfundim, televizioni ka efekte pozitive dhe negative tek fëmijët. Programimi edukativ mund të përmirësojë aftësitë njohëse, të nxisë kreativitetin dhe t’i prezantojë fëmijët me ide dhe kultura të reja. Megjithatë, koha e tepërt para ekranit mund të çojë në një mënyrë jetese të ulur, obezitet dhe rezultate negative të sjelljes. Është thelbësore që prindërit dhe kujdestarët të vendosin një ekuilibër midis konsumit të televizionit dhe aktiviteteve të tjera. Duke ofruar udhëzime, duke promovuar shkrim-leximin mediatik dhe duke inkurajuar një mënyrë jetese të shëndetshme, ne mund të sigurojmë konsum të përgjegjshëm të televizionit për fëmijët dhe të minimizojmë ndikimin e mundshëm negativ. Televizioni mund të jetë një mjet i vlefshëm kur përdoret me mençuri, duke pasuruar jetën e fëmijëve dhe duke kontribuar në zhvillimin e tyre të përgjithshëm.

MË TEPËR

Mix1 ditë më herët

Donald Trump e pranon: Kam dalë në publik me fjalim të përgatitur nga Inteligjenca Artificiale, ishte shumë i mirë

Donald Trump ka treguar se një fjalim që ka mbajtur gjatë kohës që ka qenë president, e ka riprodhuar nëpërmjet...

Mix1 ditë më herët

Vila ku kanë jetuar Joe Biden, Barack Obama dhe Bill Clinton del në shitje, pamjet madhështore

Ka prona që mishërojnë histori, si për shembull vila në Georgetown, Washington, e ndërtuar rreth vitit 1891, ku kanë jetuar...

Mix1 ditë më herët

Jessica Alba tregon sekretin për një martesë të lumtur

Pas 16 vjetësh martesë, Jessica Alba ka mësuar një ose dy gjëra si të mbajë gjallë marrëdhënien dhe harmoninë me...

Mix1 ditë më herët

George dhe Amal Clooney po shkojnë drejt divorcit?

Martesa e George dhe Amal Clooney po merr fund? Burimet raportojnë se aktori 63-vjeçar dhe Amal Clooney janë nën presion...

Mix1 ditë më herët

Nisur nga Pamela Anderson: Pse duhet t’i flasësh vetes para pasqyrës?

GETTY IMAGES Pamela Anderson ka publikuar librin e saj me kujtime “Love, Pamela” dhe dokumentarin në Netflix “Pamela, A Love...

Mix1 ditë më herët

Fruti më i mirë që ju ndihmon të keni një bark të sheshtë!

Përpjekja për të humbur peshë mund të jetë një udhëtim i vështirë, veçanërisht nëse po përpiqeni të hiqni dorë nga...

Mix1 ditë më herët

Ariana Grande “bën paqe” me Scooter Braun?

Ariana Grande do të vazhdojë të punojë me Scooter Braun dhe kompaninë e tij  Hybe – më pak se një...

Mix1 ditë më herët

Bebe Rexha shpërthen kundër G-Eazy: “Dështak mosmirënjohës”

Bebe Rexha ka shpërthyer kundër ish-bashkëpunëtorit të saj në hitin “Me, Myself & I”, G-Eazy, duke e quajtur “dështak mosmirënjohës”....

Mix1 ditë më herët

Nicole Kidman konfirmon vazhdimin e “Practical Magic”

Nicole Kidman konfirmoi zyrtarisht se ajo dhe Sandra Bullock po kthehen për një vazhdim të “Practical Magic”. Aktorja e “Big...

Mix1 ditë më herët

Kate Middelton njofton daljen e parë publike pas diagnostifikimit me kancer: Po bëj përparim me kurimin e sëmundjes

Pas diagnostifikimit me kancer disa muaj me pare, Princesha e Uellsit, Kate Middelton, njoftoi sot se po “përparon” në rrugën...

Facebook